Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programımızın MEDEK akreditasyon süreci devam etmekte olup; saha ziyareti aşamasındadır.
Yüksekokulumuz bünyesinde Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı 2017-2018 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabulüne başlamıştır. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programı havalimanlarında ve havayolu şirketlerinde çalışacak olan ara elemanları yetiştirmek amacı ile ön lisans eğitimi vermektedir. Havayolu ve havacılık yönetimi temel bilgisine sahip mezunlar yetiştiren bölümde havacılık derslerinin yanı sıra işletme dersleri verilmektedir.
Misyon
Çağdaş eğitim teknikleri ve bilimsel araştırmalar ışığında havacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli, etik değerlere sahip mezun ve iş gören yetiştirmektir.
Vizyon
Sahip olduğumuz değerlerin verdiği güçle havacılık sektörüne yön veren, alanında uzmanlaşmış, etik değerlere sahip, sosyal sorumluluk bilinci olan bireyler yetiştirmektir
Programın Amacı
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programının amacı, her geçen gün daha çok gelişen havacılık sektöründe, ulusal ve uluslararası havalimanlarında, havayolu şirketlerinde ve yer hizmetleri şirketlerinde çalışabilecek, havacılık temel alanları ile ilgili bilgilerle donatılmış, yeterliliklere sahip bilgili iş gücü yetiştirmektir.
Programın Eğitim Hedefleri
Program Çıktıları ve Anahtar Göstergeler
Bilgi
Kuramsal Olgusal
1-Ulaştırma alanı ile ilgili konulardaki bilgileri içeren ders kitapları, uygulama, araç gereçler ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
2-Matematik, fen bilimleri ve bu alanların ulaştırma işletmeciliğinde uygulanması konularında temel düzeyde bilgi birikimine sahiptir.
3-Ulaştırma/ lojistik alanı ile ilgili temel mühendislik kavramları bilgisine sahiptir.
4-Hukuki konularda alanla ilgili temel kuramsal ve uygulama bilgisine sahiptir.
5-Uluslararası ticaret ve işletme konularında temel bilgilere sahiptir.
Bilişsel Uygulamalı
1-Ulaştırma alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerilerine sahiptir.
2-Ulaştırma alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanır, verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
3-Temel mühendislik bakış açısı ile ulaştırma/ lojistik alanında tanımlanan mühendislik problemlerini ve çözümlerini sıralar.
4-Ulaştırma/ lojistik alanı ile ilişkili bir mühendislik uygulaması için gerekli olan modern teknik gereç ve araçları ek teknik eğitim alarak kullanır.
5-Teknik resim yapar.
6-Ulaştırma alanında gereksinim duyulan temel düzeyde nitelikli insan gücünün gerektirdiği dilsel, sanatsal ve kültürel birikime sahiptir.
7-Ulaştırma alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri topluma hizmet alanlarında kullanır, çözümler ve uygular.
8-Temel mühendislik bakış açısı ile alanında tanımlanan mühendislik problemlerini ve çözümlerini tekrarlar, yorumlar ve değerlendirir.
9-Algoritmik düşünür.
10-Ulaştırma/ lojistik ile ilgili mühendislik problemlerinin incelenmesi için veri toplar, toplanan verilerin sunumunu ve temel yorumunu yapar.
Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1-Ulaştırma, lojistik ve ilgili mühendislik takımlarında ve bireysel olarak çalışma yürütür ve sorumluluk üstlenir.
2-Ulaştırma alanıyla ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bir takım çalışanı olarak sorumluluk alır, çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır.
3-Ulaştırma/ lojistik ve ilişkili mühendislik alanlarda yürütülen bir proje çerçevesinde sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütür.
Öğrenme Yetkinliği
1-Ulaştırma alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri aktif eğitim felsefesi ile eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, alanındaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izler, sorumluluğu altında çalışanların öğrenme gereksinimlerini belirler ve karşılar.
2-Gerek kuramsal gerek uygulamalı alanlarda ve ulaştırma çevrelerinde, mesleğe yönelik olarak etkin çalışır.
3-Mesleki gereksinimleri doğrultusunda öğrenmeye açıktır ve ileri bir düzeye hazırlanır.
4-Yaşam boyu öğrenme bilincine sahiptir; öğrenme hedefleri belirleyerek, doğru ve yeterli bilgiye etkin ulaşım yetkinliği geliştirir.
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1-Ulaştırma alanıyla ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini doğru, etkili ve verimli iletişim araçlarıyla aktarır.
2-Ulaştırma/lojistik ile ilişkili mühendislik alanında teknik resim becerisine sahiptir ve teknik iletişim kurar.
3-Ulaştırma/ lojistik ile ilişkili mühendislik alanı ile ilgili konulardaki düşüncelerini ve bu alandaki sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
4-Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
5-Bilgi işletim sistemleri hakkında temel düzeyde pratik ve uygulamalı bilgiye sahiptir, bu bilgiyi ulaştırma alanına yönlendirir.
Alana Özgü Yetkinlikler
1-Mesleğinin gerektirdiği örf, adet, gelenek, görenek ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
2-Ulaştırma uygulamalarında meslek etiğinin gözetilmesi konusunda farkındalığa sahiptir.
3-Ulaştırma işletmelerindeki yönetim, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinçlidir, bu alanlardaki uygulamaların hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahiptir.
Giriş ve Mezuniyet Koşulları
TYT puanı ile öğrenci alınmaktadır. Öğrenciler mezun olabilmek için, öğretim planında belirtilen 120 AKTS’lik zorunlu ve seçmeli dersleri başarmak ve 40 günlük yaz stajını tamamlamak zorundadır.
SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ (ön lisans) mesleğini icra edebilmek için aranan nitelikler:
1) Havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.
2) Mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden son 6 ay içinde almış olmak şartıyla heyet raporu almak (işitme kaybı/ eksikliği, görme kaybı/eksikliği vb).
Not: Yukarıda belirtilmiş olan kriterler mesleği icra edebilmek için gereklidir. Bu şartları taşımayan kişilerin programa öğrenci olarak kabul edilmesinde bir engel bulunmamakta ve bu şartları taşıdığına dair herhangi bir belge istenmemektedir.
Eğitim
Eğitim Türkçe olarak 2 yıllık (4 yarıyıllık) ön lisans eğitimini kapsar.
Mezunların Çalışma Alanları
Havayolu Şirketleri
Havalimanları
Yer Hizmeti İşletmeleri
Dikey Geçiş İmkanları
DGS sınavı ile geçiş yapılabilecek lisans programları;